Allemansrätten

Inte störa, inte förstöra

Tänk på att Allemansrätten är en unik möjlighet som bygger på att vi tillsammans tar ansvar. Vi gör allemansrätt när vi visar hänsyn till djur, natur, markägare och medmänniskor. Läs mer på:  https://www.naturvardsverket.se/amnesomraden/allemansratten/Städa kust och vattendrag

I dagsläget sprids det ungefär 11 miljoner ton plastskräp i haven per år. Till år 2040 beräknas mängden tredubblas och kostnaderna som detta skräp har på samhället beräknas skena till över 70 000 miljarder kronor enligt en ny rapport från WWF. 

Skeppsviks Skärgårdsförening kan bidra till att problemet minskar med återkommande städdagar. 

Elda rätt inomhus

Nu har vintern kommit och det är skönt med en värmande brasa. Det finns dock en del regler som är viktigt att ta del av, tex om man får elda sopor i sin kamin eller värmepanna?
Svaret är Nej! Enligt miljöbalken är det förbjudet att elda avfall hemma, både utomhus och inne i en villapanna. Förbudet gäller både hushåll och verksamhetsutövare. Partiklar som släpps ut är helt ofiltrerade och sprids i luften där de bidrar till den dåliga luften som bland annat mäts i Umeå centrum.

Läs på länken nedan hur man eldar rätt.  https://www.naturvardsverket.se/vagledning-och-stod/luft-och-klimat/vedeldning/elda-med-ved-i-kamin-spis-och-ugn/